• Vers gebrande koffie
  • Gemakkelijk besteld
  • 4.9/5 score van klanten
  • Gratis verzending vanaf €40

4 Tips om verse koffiebonen te bewaren

Ondanks het feit dat koffiebonen bewaren geen goed idee is, is het niet altijd praktisch haalbaar om constant verse koffiebonen in huis te hebben. Daarom lijst ik hier 4 handige tips die jou kunnen helpen met het bewaren van jouw koffiebonen.

Vershoudzak met vers gebrande koffiebonen

Tip 1: Koop koffie voor maximum 1 maand

Wanneer u zeker weet dat de koffiebonen vers gebrand zijn, zoals de koffiebonen die ik verkoop, dan kan je uitgaan van 6 weken smaakbewaring. Dat wil zeggen dat de koffiebonen de beste smaak hebben van branding tot 6 weken na de branding. Na deze 6 weken gaan de koffiebonen hun smaak en aroma verliezen. 

Koop daarom een hoeveelheid koffiebonen dat jij denkt te verbruiken in een maand. Zo is de kans klein dat je nog koffiebonen over zal hebben na 6 weken.

Koffietassen per dag Koffiebonen in gram per maand
1 250 gram
2 500 gram
3 750 gram
4 1000 gram
5 1250 gram
6 1500 gram

Tip 2: Koop koffiebonen en geen gemalen koffie

Gemalen koffie verliest sneller haar aroma en smaak in tegenstelling tot koffiebonen. De harde buitenkant van de koffieboon houdt het aroma en de smaak vers vanbinnen. Als je geen volautomatisch machine hebt, ben je beter af met een kleine koffiemaler te kopen. Een koffiemaler is goedkoop in aankoop en hiermee kan je de koffiebonen malen wanneer je ze nodig hebt.

Tip 3: Bewaar de koffiebonen in de verpakking

Ik verpak de koffiebonen in een vershoudzak met ventiel. Dit ventiel zorgt er voor dat lucht uit de zak kan maar dat er geen lucht in de zak kan. Nieuwe zuurstof is namelijk niet gunstig voor de koffiebonen. Wanneer je de koffiebonen van mij ontvangt, kan het zijn dat de vershoudzak bol staat. Dit komt door de gassen die nog een tijdje vrij komen na het branden van de koffiebonen. Omdat ik de koffiebonen vers brand en verpak, gebeurt deze ontgassing deels in de vershoudzak.

Eens de zak geopend is, kan je best bij het sluiten ervan alle lucht er uit duwen. De vershoudzak is hersluitbaar met een ZIP.

Tip 4: Diepvries OK, koelkast NOT OK

In de koelkast zit het vol met geuren van andere etenswaren die een invloed kunnen hebben op de koffiebonen. Bewaar de koffiebonen dus niet in de koelkast. 

In de diepvries zitten ook andere etenswaren maar in bevroren staat is er weinig tot geen geur die vrij komt. Je kan dus best de koffiebonen in de diepvries bewaren als je de versheid een beetje wil verlengen.

 

Wist je dat bevroren koffiebonen rechtstreeks gemalen kunnen worden zonder te wachten op ontdooiing! 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.